18-12-03

Metallica - sportpaleis (3) : het verslag

Er is maar 1 woord waarmee ik het concert van Metallica gisteren kan omschrijven : subliem !!! 2 uur en half, zo lang duurde het, maar in feite was het nog veel te kort voor een band die zoveel klassiekers heeft. Dankzij een hele resem "hits" - en gelukkig niet al te veel nieuwe nummers - stond het sportpaleis op ontploffen. Alle songs werden van begin tot einde meegebruld, het middenplein was 1 kolkende massa. Trekken en duwen was daar de boodschap.

Aanvankelijk was ik heel verbaasd over het aanwezige publiek. Heel even dacht ik op een Clouseau concert te zijn beland, want de meeste mensen zagen er maar gewoontjes en nerdie uit. Zelf leek ik ook wel niet op een (ouwe) rocker met mijn felrode broek, trainingsvestje en twee paardestaartjes, maar toch... Naast mij een ouwe vijftiger met confituurglazen-bril, bierbuik en frituurvettig haar. Ging de hele tijd biertjes halen en stond na een tijd waarlijk mee te headbangen. Af en toe vloeg zijn bril wel van zijn snoet, recht op het geergerde meisje voor hem. De skinheads voor me bleven onbeweeglijk op hun stoel zitten en stonden pas op toen ze een hele lading bier over zich heen kregen. Zelf stond ik achteraan op het balkon, het middenplein was reeds uitverkocht toen ik mijn kaarten kocht. Grappig om zien was de eenzame heavy metal fan vooraan die zijn lange haren heen en weer liet slingeren...

Ik was pas rond zeven uur in het sportpaleis, maar achteraf gezien nog veel te vroeg. Het was toen nog 3 uur wachten op de topattractie. Deed me een beetje denken aan het Guns and Roses concert op Pukkelpop vorig jaar toen we ongeduldig met onze voeten in de modder anderhalf uur lang in de kou mochten staan. Kregen nu wel een voor mij onbekend voorprogramma te zien. Best wel aardig, maar het was duidelijk dat iedereen op Metallica zelf zat te wachten. Intussen kreeg het groepje voor me de mexican wave aan de gang... Bezigheidstherapie.

Maar toen rond tien uur het concert werd geopend met de van de live cd bekende intro, kon ons geluk niet meer stuk. Het werd een wervelende show :  creeping death, sad but true, for whom the bell tolls, harvester of sorrow, ze werden allemaal gespeeld. One werd ingezet met een knallend / oorverdovend vuurwerk - deed letterlijk het hele sportpaleis daveren !!!  Tussendoor ook enkele nummers uit de nieuwe cd : frantic en St.Anger als afsluiter van de show. 
 
De bisnummers startten met de drie magische woorden : seek and destroy. Niet de uitgerekte versie zoals we die van vroegere optredens kennen, maar kort en krachtig. Zo hoort het ook. Master of puppets was het verwachte hoogtepunt (zie songtekst hieronder) en natuurlijk mochten ook nothing else matters en enter sandman niet ontbreken... Het publiek maakte daarna zoveel kabaal dat we nog een toetje kregen. Een blijkbaar goed gezinde James en co maakten nog even tijd vrij om het publiek te bedanken voor hun enthousiasme, maar dan was het definitief afgelopen.

Kortom, de show was fantastisch. Als oude-metallica fan, die de nieuwe nummers maar niks vind, genoot ik volop van het optreden. Het geheel klonk volwassener maar niet meer zo krachtig als vroeger en James zag er redelijk oud uit (dat was mijn eerste gedachte toen ie het podium opkwam). Oh ja, witte opgetrokken sokken staan niet ruig !!!

Conclusie : volgende afspraak op Werchter volgend jaar !!!
 
Setlist :
 
Blackened
Fuel
Sad But True
Fade to Black
For Whom The Bell Tolls
Frantic
Creeping Death
Dirty Window
Harvester of Sorrow
One
Damage Inc.
--------
Seek and Destroy
Nothing Else Matters
Master of Puppets
--------
St. Anger
Enter Sandman
--------
The Four Horsemen
Motorbreath

 
Master of puppets (meebrullen maar !!!)
End of passion play, crumbling away
I'm your source of self-destruction
Veins that pump with fear, sucking darkest clear
Leading on your death's construction

[Chorus:]
Taste me you will see
more is all you need
you're dedicated to
how I'm killing you

Come crawling faster
obey your Master
your life burns faster
obey your Master
Master

Master of Puppets I'm pulling your strings
twisting your mind and smashing your dreams
Blinded by me, you can't see a thing
Just call my name, `cause I'll hear you scream
Master
Master
Just call my name, `cause I'll hear you scream
Master
Master
[End Chorus]

Needlework the way, never you betray
life of death becoming clearer
Pain monopoly, ritual misery
chop your breakfast on a mirror

[Chorus]
Master, Master, Where's the dreams that I've been after?
Master, Master, You promised only lies
Laughter, Laughter, All I hear and see is laughter
Laughter, Laughter, laughing at my cries

Hell is worth all that, natural habitat
just a rhyme without a reason
Neverending maze, drift on numbered days
now your life is out of season

[Chorus]
[Fade out with evil laughter].12:59 Gepost door leentje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

the red sky is ours hmmmz mss ha dik toch beter mijn collega vergezeld naar metallica...al was het omdat ik wegens de stress (niet alleen op het werk -maar gewoon de moodswings en mijn wervelende gedachten) nood heb om eens uit mijn dak te gaan (voor ik een massamoord bega)
ik dnek datik op ieder metaloptreden bij die langharige headbanger zou gestaan hebben! ;-)
nu ja...ik huil gewoon mee met de maan als mijn geest dreigt te verzwelgen in de donkere nacht ;)
cms

Gepost door: CMS | 18-12-03

De commentaren zijn gesloten.