25-06-04

Reaktie in de pers

Shell, Philips, de banken - ze staan bijna dagelijks in dag- en weekbladen om ons konde te doen van de zoveelste verhuizing naar een lagelonenland. Tot op heden deed men weinig moeite om te verbergen dat dit voor deze leveranciers van hoogwaardige producten een ordinaire kostenkwestie is, dezelfde reden waarom een bedrijf alsNike zijn dure schoentjes laat maken in Indonesië of Zuid-Amerika.

JoGlezer van de centrale ondernemingsraad van Shell trapt met de onderbouwing van het vertrek van banen nog even na naar de mensen die bij Shell ontslagen gaan worden.
 
...  Hiermee laten ze zien dat hun eigen mentaliteit past bij een 3l. De kenmerken van 3l’s zijn genoegzaam bekend: lokale, lage uurtarieven, wereldwijd gezien; overwerk is onbekend, ofwel wordt niet betaald; mondigheid - daar is de deur; bonden zijn er niet, of zijn monddood; rechten bij ziekte of ongeval bestaan niet; pensioen - dat zijn je kinderen; de baas is de baas, inspraak en eigen initiatief zijn nihil.

Dit is de situatie in - het Nederland van begin twintigste eeuw. Als dit is wat de heren willen, maar natuurlijk niet voor henzelf, veel succes in India, of Indonesië, China of Maleisië. Over tien tot twintig jaar verhuizen ze natuurlijk weer naar een ‘beter’ land. Even denken: dat wordt dan waarschijnlijk Afrikaans: Oeganda, Kongo, Libië …

16:35 Gepost door leentje | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

*** weer bijgelezen op je blogje, nog een fijn weekendje gewenst

Gepost door: gstarlover | 26-06-04

Ongehoord Wat grof die reactie van je baas in de krant, met welke morele waardigheid durven die uitspraken te doen? Wéét hij misschien hoe het is om zo arm te zijn dat je alles moet slikken? Verdomd knap van je dat je daar tegenin bent gegaan, meisje!

Gepost door: Godess A | 27-06-04

De commentaren zijn gesloten.