10-06-05

money money money

Misschien toch effe iets verduidelijken na vorige berichtje...
 
1 )  Ik weet dat ik nog jong ben (25 jaar) voor het werk dat ik doe, maar ik heb er hard voor moeten knokken hoor. Ik ben een viertal jaar geleden bij Shell begonnen als operator. Dit wil zeggen, system monitoring en als er iets verkeerd ging, aan de alarmbel trekken.
Ik heb het geluk gehad dat dit monitoring gedeelte vervangen werd door automatische alerts via sms, zodat ik op zoek moest naar een andere baan. Heb toen enkele kleine projectjes gedaan: hardware upgrade en verhuis van ons datacenter naar Amsterdam. Ondertussen ook enkele interfaces ontworpen.
Uiteindelijk terechtgekomen in een functie als problem coordinator, eerst voor 1 land, daarna voor Europa en nu global (voor bepaalde afdelingen). Weet je, tijdens mijn eerste week in mijn nieuw functie (2 jaar terug), liep het behoorlijk mis. Ons datacenter crashte en der kwam een heleboel werk op me af. Terwijl bijna iedereen in paniek rondliep,was ik bijna de enige die het hoofd koel hield (wat kon mij het schelen?). En toen ik enkele weken later na een virus attack enkele gedurfde maar juiste beslissingen nam, ging dit niet ongemerkt voorbij. Het begin van mijn carriere. 
Mijn taak kan vrij simpel als volgt omschreven worden als het zo snel mogelijk oplossen van "ernstige" problemen. Dit houdt in:
- Analyse : het vrij snel onderscheid maken tussen alledaagse problemen en emergencies (der komen elke dag een hondertal issues op me af). Het juist inschatten van de problemen en er gepast op reageren.
- Action :  Aansturen van de verschillende support teams, vormen van swat teams en opvolgen.
- Coordinatie : begeleiden van changes, aangezien die mogelijk een risico inhouden voor de bestaande business processen.
- Rapporteren : Rapportages (service reviews, after actions,...) aan management, aan de klant (=de business) en intern.
 
2 ) Velen stellen zich vragen over het salaris. Hier moet je in feite rekening houden met een aantal zaken.
- Verantwoordelijkheid: Een niet te onderschatten factor. De beslissingen die ik neem, kan heel zware gevolgen hebben voor het bedrijf (en dan spreek ik over miljoenen euro's).
- Flexibiliteit : 24 uur per dag beschikbaar zijn, ook in het weekend.
- Stress : Je staat constant onder druk. Vele collega's zoeken zich na een aantal jaar een andere baan omdat ze het niet meer aankunnen. Binnen het team waren er de voorbije jaren 2 echtscheidingen en hebben er 2 collega s medische problemen (hersenbloeding, hartklachten). Maw een job die je niet lang volhoudt.
 
3 ) Zelfstandige of werknemer ?
Zelf werk ik als zelfstandige. Dit houdt in dat ik mezelf verhuur aan het bedrijf.
Ik heb het eens uitgerekend en voor een gelijkaardige job, verdien ik dubbel zo veel als een collega. Dit na aftrek van allerlei kosten zoals: pensioensparen, verschillende ziekte- en levensverzekeringen, auto, hotelvergoeding, vakantie (vrijaf nemen = geen geld), etc...
Nadeel is, dat eenmaal je contract is afgelopen, je op zoek moet naar ander werk en intussen komen er geen centjes binnen he. Dwz een hoger risico...
 
Hoop dat het iets duidelijker is... Conclusie : staar je maar niet blind op bedragen.

12:34 Gepost door leentje | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

idd voor wat hoort wat hé ! dat weet ik ook wel
maar de gemiddelde blogger hier zit denk ik in de mediaan van een normaal persoon en dat zal wel rond de 2300-3000 bruto draaien als' me een beetje gestudeerd heeft.

Gepost door: lord cms | 10-06-05

Mijn man... ... heeft een tijdje geleden de kans gehad om van werknemer-statuut over te stappen naar zelfstandigestatuut (met participatie in de firma).
Toen hij zijn brutto-loon zag, heeft hij ook eens goed gelachen: € 8.000 (per maand).

Dat zou concreet willen zeggen dat hij ongeveer hetzelfde loon over heeft als hij nu heeft (als werknemer) en er wel alle nadelen moet bijnemen die je hebt als zelfstandige.

Maar om het geheel een beetje af te zwakken:
Ik ben zeer gelukkig met mijn loon van € 2100 bruto in de maand (als 28-jarige universitair geschoolde werknemer).
Dus, die hoge bedragen, dat is enkel voor de "happy few" vrees ik :)

Gepost door: Eva | 10-06-05

Shit Hebben jullie het nu over netto of bruto Eva en lord CMS?
want anders heb ik spijt dat ik niet gestudeerd heb en maar bouwkundig tekenaar ben.. Ik dacht dat ik al goed verdiende voor mij leeftijd.
Nu ja, ik werk van 8 tot 5 en heb amper stress, wel een beetje verantwoordelijkheid.
Voor wat, hoort wat natuurlijk maar als ik hier al bedragen hoor van 3000 euro..
(en ik moet amper belastingen betalen tot nu toe, de aftrek is enorm hier, gelukkig)
Thuis zijn ze ook zelfstandig, ik zou het zelf niet willen worden doordat ik zie dat je er constant mee bezig bent.. (het risico, de stress, 24 op 24, inderdaad, komt bekend voor..)

Nja Leen, tis je zeker gegund, in ieder geval!

Gepost door: Tinkerbell | 10-06-05

RESPECT Echt wel, dan verdien je zulk loon. Wat heb je eigenlijk gestudeerd?

Gepost door: Karel | 10-06-05

tink ik spreek in bruto natuurlijk
en ik heb zeker geen 3000 euro
miljaar ik ouz me gelukkgi wanen... lol
nee ik zit op de mediaan denk ik van wat een 27-jarige universtair geschoolde krijgt op die leeftijd in de gewone bediendensectoren

Gepost door: lord cms | 10-06-05

My Lady Gabandi Why do you sit so still? I'll wake you tomorrow...

Het liedje dat ik momenteel beluister. Heeft het iets met vibes te maken? Weet ik veel... Ik ben maar een doorgeefluik.
Respect. Hoedje af voor de grote regulator die je bent.

I'll always be with you.

GDB,
in awe.

Gepost door: GDB | 11-06-05

De commentaren zijn gesloten.