29-10-05

Franz Ferdinand - Brabanthal Leuven (27/10/2005)

Dat de Brabanthal geen geschikte zaal is voor een concert, werd voorbije donderdag nog maar eens duidelijk. Hoewel Franz Ferdinand een enorme live-reputatie heeft, hadden ook zij het moeilijk om zich verstaanbaar te maken. Bovendien had ik het gevoel dat het geluidsnivo afgestemd stond op het nivo van een festival, niet op dat van een klein zaaltje. Voor het eerst deden mijn oren echt pijn bij het verlaten van een concert. Chapeau.

Tot zover de negatieve kritiek, want over de rest kan ik enkel maar enthousiast zijn. Wat direct opviel was de prachtige show. Het decor bestond uit enorme doeken met daartussen een mooi omlijnde video-wall met een projectie van het concert in... zwart/wit. Gitarist Nicholas in ouderwets kostuum en alle bandleden met een retro-kapsel. Het versterkte mijn gevoel op een jaren 60 concert te zijn beland. Lisbeth omschreef het als volgt: "de nieuwe beatles". En dan had ze het niet alleen over de omkadering.

Net als de beatles zingt Franz Ferdinand vrolijke popdeuntjes. Het is duidelijk hun bedoeling te entertainen. Politieke boodschappen of maatschappelijke thema's werden wijselijk thuis gelaten. De show was een perfect evenwicht tussen hun vijf hits en onbekende, maar daarom niet minder schitterende nummers. "Do you want to", “Michael”, "Take me out" en "The dark of the matinée", en "This fire" (afsluiter) we kregen het allemaal te horen. Zelf genoot ik enorm van het iets rustigere "Walk away", hun nieuwe single. Op dit nummer komt Alex zijn schitterende stem immers nog tot zijn recht.

De sfeer zat er reeds na het eerste nummer reeds in. De zaal deed enthousiast mee en mede daardoor werd het ondanks de iets mindere klank nog een schitterend concert. En het gekke is: Franz Ferdinand is een band die iedereen vrolijk maakt. Dat mocht ik ondervinden toen ik achteraf aan Lisbeth vroeg of ze toch nie liever naar Coldplay was gegaan. Een luide "neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee" was haar antwoord en spontaan begon ze "lucky lucky" te zingen...

Voor zij die echt geinteresseerd zijn in meer: op mijn muziekblogje vind je nog een paar leuke extra's.
( Foto : cuttingedge.be )

13:33 Gepost door leentje | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

miljaar ik moet echt wel dringend de cd gaan halen :s

Gepost door: Anne | 29-10-05

ja mooi hee groetjes
en nog een mooie dag

Gepost door: nadin | 30-10-05

franz het was subliem, nog noojt zo'n optreden gezien!!!!!!

het beste dat ik in men leven al gezien heb

Gepost door: bart | 30-10-05

*** Prettige zondagavond Leentje!

Gepost door: Myst | 30-10-05

De commentaren zijn gesloten.