01-11-05

Staking en India

Op een paar jaar tijd heb ik Shell zien veranderen van een voorbeeldbedrijf naar... een sociaal kerkhof. Ondanks de woekerwinsten (de laatste drie maand 7 miljard Euro netto !!!! ), was het nog niet genoeg en moest er fel bespaard worden: korte termijn denken. De IT afdeling verhuisde naar India en ook aan de pensioenregeling van de arbeiders in Nederland werd geraakt. Dit resulteerde in onrust en staking. Gisteren is er begonnen met het stillegen van de raffinaderij in Pernis (de op een na grootste ter wereld). Dit duurt ongeveer een week (het terug opstarten kost een maand tijd). Wat de gevolgen gaan zijn is nog niet bekend, maar algemeen wordt aangenomen dat dit een negatief effect gaat hebben op de benzineprijs aan de pomp... Dat de verhuis naar India voor IT activiteiten alles behalve succesvol is, begint nu ook het management te beseffen. Dit weekend is bijvoorbeeld de wintertijd-wijziging op een regelrecht ramp uitgedraaid. We zijn nog altijd bezig met het inschatten van de schade en de mogelijke correcties... Er is verbijsterd gereageerd en er wordt gesproken van het herbekijken van het offshore-proces. Commentaar als: "Zelfs mijn kind van 5 jaar zou het beter gedaan hebben." en "We kunnen beter een sociale werkplaats inhuren. Goedkoper en veel betrouwbaarder." was regelmatig te horen... Benieuwd naar de gevolgen. In ieder geval lopen mijn collega's er dolblij bij, nu duidelijk is geworden wat India ons te bieden heeft.

14:50 Gepost door leentje | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

oeie klinkt niet gezond :s

Gepost door: Anne | 01-11-05

Al een tijdje Bij Shell (SNI) is dit al een tijdje aan de gang. De boekhouders en marketeers hebben het voor het zeggen. Begin jaren 90 werden goede mensen al afgedankt omdat ze niet in het bedrijfsprofiel pasten (lullen was belangrijker dan doen voor een "ir") of juist geen "ir" op hun kaartje konden zetten. En vervolgens voor dubbele kosten weer teruggehuurd via een detacheringsburo (ik heb het nu niet over mezelf).

Bij de grote banken is het helaas al niet veel beter. Postbank en BGC waren de uitzondering.

Het wordt helaas steeds moeilijker om een leuke klus te vinden als mainframe specialist. Gewoon ogen en oren dicht, doen wat ze willen en de poen opstrijken.

Btw, met die staking ben ik dan weer helemaal niet eens. Die pensioen voorwaarden zijn niet meer van deze tijd. Laten ze blij zijn dat ze zolang zulke goede voorwaarden gehad hebben. Ook raffinaderijen kunnen naar India verplaatst worden. Ik vraag me af hoeveel werknemers er bij Shell lid van het FNV zijn, ik schat minder dan 25%.

Gepost door: Kees | 01-11-05

De commentaren zijn gesloten.