15-03-07

Graag traag (zin en onzin van de smog 90 km/u)

90Nooit gedacht dat het er zou komen: de snelheidsbeperking op de autosnelweg vanwege de luchtvervuiling. Een grote klucht is het geworden en of het echt helpt weet ik niet. In ieder geval verbruikt mijn wagen minder tegen 120 in zesde dan tegen 90 in vierde. Soit, even de feiten op een rijtje:
- Gisterenochtend moesten er nog een heleboel borden omgedraaid worden. Mochten we hier nog altijd 120km rijden. Ik dacht het wel, maar wat met die flitsers onderweg?
- Heel wat buitenlanders wisten van niks en een paar onnozele borden rechts van de weg (achter de lange rij vrachtwagens) vallen echt niet op. Opmerkelijk was dat ze ineens wel 90 gingen rijden bij het naderen van de ring rond Antwerpen. "Toeval" wil dat daar de richtsnelheden op gigantische electronische panelen worden aangeduid.
- Het was onwennig rond me heen kijken. Wat doen de anderen? Vrolijk slalommen tussen de vrachtwagens en zich gauw uit de voeten maken als er plots een onnozelaar tegen 120 komt aanvlammen?
- 's Ochtends heb ik gereageerd zoals de helft van Vlaanderen. De auto voor me gevolgd (en die reed 110) en intussen aandachtig naar de radio luisteren voor de flitscontroles.
- Deze ochtend in de krant : senator Dedecker rijdt zelf 120. Leuk ook de reactie aan waalse kant : De verlaging naar 90 kilometer per uur geldt alleen aan Vlaamse kant. De Waalse minister van Leefmilieu, Benoît Lutgen (CDH), is niet van plan om dwingende maatregelen te nemen. ,,We rekenen op de intelligentie van de bestuurders om trager te rijden’’, zei Lutgen.
-
Wedden dat volgende week, wanneer dit alles voorbij is, er nog een heleboel borden "vergeten" zijn.

Kortom: 90 kan zijn voordelen hebben, daar wil ik niet over discussieren, maar: kondig het op tijd aan en zorg voor duidelijke electronische borden boven de weg. Dan weet iedereen wat er gaande is...

08:26 Gepost door leentje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: actualiteit, 90, autosnelweg, smog |  Facebook |

Commentaren

Volledig akkoord dat er hier massa's elektronische borden ontbreken langs de snelwegen. Op het vlak van verkeersbegeleiding kunnnen we hier nog veel leren...

Dat je auto meer verbruikt bij 90 in 4de als bij 120 in 6de kan wel zijn, maar je moet de vergelijking maken 90 in 6de tegenover 120 in 6de. Dan verbruik en vervuil je gegarandeerd minder. En met een X3 3.0d kan je zonder problemen aan 90 in 6de voortkabbelen, weet ik sinds een paar weken uit ondervinding (of heb je een automaat? dan nog moet het kunnen).

Gepost door: niki-niki | 15-03-07

De commentaren zijn gesloten.