29-09-08

... and it just started (Fortis)

Met grote verbazing heb ik de hele soap rond Fortis gevolgd. Ongelooflijk hoe enkele speculaties en valse geruchten een 'gezond' bedrijf de dieperik in kan helpen.  De crisis in de banksector toont aan dat het kapitalisme zijn grenzen heeft bereikt. 'Leuke' vaststelling: je hebt Al Qaida niet eens nodig om ons de vernieling in te helpen. 1 krantenartikel over een kapitaalsverhoging volstaat.

Tijd om eens na te denken over onze economie. Die wordt beheerst door enkelingen die alleen maar in geld geinteresseerd zijn. Multinationals nestelen zich in landen waar het goedkoop produceren is. Dat de locale bevolking uitgebuit wordt, dat zal hen worst wezen.

Ook bij ons heeft bijvoorbeeld de vrijmaking van de energiemarkt, enkel voor stijgende prijzen gezorgd. Geld voor de gewone werkman is er niet. Integendeel: harder werken en niet klagen, dat is het devies. Dat dit tot stakingen lijdt, is een noodzakelijk kwaad. Alleen gaat dit niks oplossen. De tijd dat de politiek een invloed had op het bedrijfswezen, ligt al ver achter ons. Internationalisering heeft er voor gezorgd dat multinationals met geen enkele regering rekening moet houden. Het tegendeel is eerder waar.

En als het dan toch mis gaat, dan mogen anderen de puinhoop opruimen. Lippens en co zullen rijk blijven, de gewone spaarder zal mogen opdraaien voor de beerput die ze achtergelaten hebben. Waar gaat de belgische staat die 5 miljard vandaan halen? Voeg die 5 miljard bij de 5 miljard die bespaard moesten worden en je komt aan een torenhoog bedrag: 1000 euro per belg.

13:41 Gepost door leentje in Actualiteit | Permalink | Commentaren (3) | Tags: actualiteit, bank, fortis, beurscrisis |  Facebook |

Commentaren

Linkse sentimenten? De door een staat gestuurde versie van het kapitalisme werkt niet zo goed. En wat werkt er eigenlijk niet? De rotte banken gaan eruit, mooi toch.
De vrijmaking van de energiemarkt heeft gezorgd voor een (relatieve) daling van de prijs met 10 a 20%. Het enige wat niet gedaald is, is de prijs die de intercummunales (is de Staat) rekenen voor de buisjes in de grond.
Als alles wat we consumeren nog hier gemaakt zou worden zouden alleen de rijken een tv kunnen kopen. Mooi toch dat die chinezen voor weinig willen werken zodat ik een betaalbare computer kan kopen.
Het enige wat er hier (en in de VS) mis gaat is dat de Staat denkt in te moeten grijpen zodat ik nu 2000 euri in een rotte bank heb moeten steken.

Het kapitalisme is het enige systeem dat werkt, alleen moeten de Staten en hun instellingen (bv de FEDs end ECBs) zich er niet mee bemoeien. DE MARKT HEEFT ALTIJD GELIJK!!

Gepost door: Kees | 29-09-08

Vandaag Dexia morgen K**, overmorgen A, B, C enz ?
Zullen ze nog opgelucht een groene lach kunnen bovenhalen bij het handjes schudden wanneer nummer drie langs de kassa is gepasseerd.

Gepost door: Guillaume de Montségur | 29-09-08

Kennis brengt macht Zou geheel andere banken als rot beschouwen.
Diegene deze je constant lastig vallen met hun reclame om hoge interesten te betalen.

Wanneer kapitalisten 100% macht hebben, dan werken we 24u24 om hun levensstandaard te betalen.
Bovendien gaat niet iedereen aan de nodige centen geraken.
Bevolkingsgroepen met een hoge levensstandaard slorpen bevolkingsgroepen (ghettowijken) geheel op, dmv hun extreem hoge koopkracht.
En het verschaffen van extreem hoge koopkracht zoals het geloof in materialisme...

Dat alleen rijken een tv kunnen kopen zou een weldaad kunnen zijn voor onze samenleving.
Niet alleen in menselijk contact maar d'r zijn alternatieven zoals projector, deze zijn in materialistische vorm kleiner.

Degelijke opleiding naar verbeteringen, hebben altijd gelijk!

Gepost door: Sara | 30-09-08

De commentaren zijn gesloten.